torstai 28. syyskuuta 2017

Muistilappu Antisäätäjä webinaarista

Olen tehnyt kaksi kivaa löytöä kuluneina kuukausina: äänikirjat ja webinaarit. Kesällä kuuntelin kymmenkunta kirjaa kävellessäni ulkona koirani kanssa ja nyt olen tarttunut muutamiin Facebookin minulle tarjoamiin webinaari-kutsuihin. Ensimmäinen oli Someshaken Googlemainontaan keskittynyt tunnin webinaari ja tänään kuuntelin Anna Perhon Sukseen kautta tarjoileman "lounaswebinaarin" Antisäätäjä -teemalla ajanhallinnasta ja Annan tuoreeseen samannimiseen kirjaan pohjautuen. Vieraana Annalla oli Kirsi Piha. Tämänpäiväinen webinaari herätti paljon ajatuksia ja vaikka koen hallitsevani omaa ajankäyttöäni ja ymmärtäväni levon sekä palautumisen periaatteet hyvin (ja myös toteutan niitä!), niin silti tämä antoi uusia kulmia paljon ja kiteytti omia ajatuksia.

Nyt seuraa ajatuksia, yllöskirjaamiani sanoja ja muutama kirjavinkki kuulemani pohjalta muistilapuksi teille ja minulle itselleni webinaarista.- Terveellinen epämukavuusalue

- Rutiinihommat rentouttaa: Mieli lepää helppojen ja tuttujen tehtävien parissa. Luova ajatustyö versus suorttava työ, suo kumpaakin päivääsi.

- Ihmisen aivojen "prime time" on noin 4h vuorokaudessa

“Ajattele aamupäivät, suorita iltapäivät”. Itsellesi oikea rytmi on sinulle sekä tekemällesi työlle eduksi.

Mieti:
Mikä on ajankäyttäjänä oma retkahduskohtasi? Mihin huonoon tapaan olet taipuvainen kompastumaan?

Kirsi Piha: Lykkään vaikeita ajattelutehtäviä joiden tiedän lopulta tekemättöminä tuovan myös eniten painetta. Huomaa koska lykkäät ja huomaa koska kuitenkin huomaat ratkovasi ongelmaa alitajuisesti, näillä tiloilla on eroa.

To do -lista
- Viekö listalla oleva tehtävä sinua kohti perusarvojasi
- Jos ei, sano pyynnölle ei jos et ehdi
- Kun tehtäväsi liittyvät arvoihisi, niin etenet kiireessäkin kohti niitä ja voit olla rauhassa tässä ja nyt.
- Jaa things to do -listasi: p1, p2, p3 ja p4 -ryhmiin.Vaikeiden tehtävien ratkomiseen apu:
“Sammakkoviikko”

Valitse viikolle 5 sammakkoa, eli hankalaksi tuntemaasi tehtävää tai isoa ratkaistavaa asiaa

Aloita maanantaina. Kerää "sammakon" materiaalit kansioon, laita kello soimaan aikaisemmin kuin normaali heräämisaikasi arkena on ja ota tavoitteeksi ratkaista ongelma. Lopputulos: Klo 5-8 välillä joka päivä tuon viikon ajan tuloksena on ratkottu ongelma, viikon jälkeen fantastinen fiilis (ja viisi sammakkoa ratkottu!).
Aloita vaikein homma aamulla!

Kirjallisuusvinkki:
Eat that frog, Brian Tracy. Ajankäyttöön liittyvä paras opas. (linkissä pieni esittely)Kaikkeen painetta aiheuttavaan et voi vaikuttaa, mutta jäljelle jää paljon asioita joihin voit: keskity niihin.

Työelämässä on vaiheita: joskus on vaihe tehdä pitkää päivää paljon töitä, joskus on aika optimoida ja tehdä vähemmän. (Elämä on erilaisia vaiheita!) Se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle, jokainen on hyvä esimerkki jostain.

Suunnittele vapaa-aikaa. Suomalaisten stressaavin päivä on lauantai. Päätä etukäteen tärkeät jutut jotka palauttavat ja rentouttavat sinua. Uni ei riitä palauttamaan, tarvitset myös itsellesi mielihyvää tuottavia juttuja.

Hyvä vire 
Palautuminen (nukkuminen ja oman palauttavan toiminnan löytäminen (jollekin liikunta, jollekin lukeminen). Lukeminen kuitenkin vaatii fokusointia, joka ei välttämättä onnistu stressaantuneena. Tämä voi toimia myös indikaattorina itselle siitä että on liian stressaantunut. Kun et pysty keskittymään lukemiseen täytyy siihen juuri pyrkiä, jotta tilanne helpottaa. Löydä keinosi ladata omaa energiaasi! Jos olet aktiivinen niin voi ollakin paikallaan madaltaa omaa energiatasoa.

Kirjallisuusvinkki:
18 minutes, Peter Bregman. PDF-tiedosto tästä!
Sanoma: Kiireen tuntu vähenee kun alat suunnitella toimintaasi omien arvojesi pohjalta. Burn outin syntyä lietsoo se, että ihminen tekee jotain mitä ei itse arvosta.

Erityisinnostunut ihminen
Sulje liiat ihmiset/ärsykkeet pois.

Erityisinnostuva ihminen tarvitsee yksinoloa koska saa niin paljon virikkeitä muista ihmisistä, ympäristöstä ja vaikkapa kirjallisuudesta (jolloin esimerkiksi tietyn tyyppisten kirjojen lukeminen ei olekaan akkuja lataavaa toimintaa)

On aikoja jolloin ei voi lukea businesskirjoja (K.Piha), koska se käynnistää multitaskauksen päässä. Romaanit taas tuottavat ajatuksia “toiseen kulmaan” mieltä jolloin niiden lukeminen puolestaan rentouttaa.
  1. Aloita päivä sammakko-mallin mukaan lukemalla romaania aamulla ensimmäisenä, et ole niin "kiinni" arjessa.

Annan lokakuussa alkavassa Antisäätäjä-verkkovalmennuksessa käydään läpi mm teemoja:


- Mitä ovat Arvosi, ja kuinka kirkastat niitä
- Millaisella mallilla ajankäyttösi on, millaisella haluaisit sen olevan?
- Miten keskityt yhteen asiaan kerralla?
- Palautumisen taidot

Kiitos webinaaritunnista Anna ja Kirsi. Kirjallisuusvinkit lähtevät tsekkaukseen!

Rakkaudella,
RiikkaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida anonyyminä, nimimerkillä tai rekisteröitymällä lukijaksi/Googlen tililläsi.
Ilahdun kovasti kommentistasi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...