tiistai 13. maaliskuuta 2018

Tampere Film Festival 2018


Viime viikolla maaliskuisen hieman loskaisen kotikaupunkini valtasi jälleen yksi vuosittaisista inspiroivimmista tapahtumista, nimittäin Tampere Film Festival.
Tämän vuoden tunnuslause "short is sweet" kiteytti olennaisen: tapahtuma keskittyy lyhyelokuvien esittelemiseen kotimaasta ja maailmalta sekä ottaa joka vuosi muutaman teeman ja oheisohjelmineen tarjoaa hienon kokoelman näkökulmia ja kulttuuria.

Tässä muutamia tämän vuoden parhaita juttuja jotka haluan muistaa ja teillekin kertoa!


R Beta! Lounge

Festivaalin akkreditointuneiden vieraiden keskus oli pystytetty Väinö Linnan aukion laitamille rakennukseen, joka toimi tilana erinomaisesti. Olin kuuntelemassa siellä niin Film Tampereen infoa kuin tapaamassa tuttuja erilaisissa tilaisuuksissa. 

Paikalla oli mahdollista nähdä myös VR- lyhytelokuvia ja dokkareita. Katsoin Ilmari Huttu-Hiltusen ohjaaman Captain Carl dokkarin jonka aikana sain tietoiskun koralleista, katselin maailmaa riutalla veden alla Korallimerellä, taitolentokoneesta ja jopa hevosen kyydistä! 

Päähenkilö oli mielenkiintoinen persoona ja VR-dokkarissa yhtenä elementtinä on vahva samaistumisen tunne, joka kannattaa ehdottomasti kokea. Lisäksi katselin Planin tuottaman Mamie's Dream elokuvan Sierra Leonesta joka oli myös vaikuttava kokemus, tämän tekniikan avulla kun olit itse keskellä tuota yhteisöä! 

Tuon kaltaista kertontaa ei vielä ole paljoa tehty tai nähty, koska koko ala on niin uusi, mutta ehdottoman mielenkiintoinen. Kannattaa tutustua!


Lisää festivaalin Open Eyes 2018 -tapahtumakokonaisuudesta täältä.

Jan Harlan Masterclass: Musiikki käsikirjoituksen työkaluna


Jan Harlan on saksalais-amerikkalainen tuottaja, joka tunnetaan parhaiten Stanley Kubrickin kanssa tekemästään yhteistyöstä. Olin kuuntelemassa lauantaina iltapäivällä äänisuunnittelijaystäväni kanssa tuottajalegendan luentoa Tampereen Pakkahuoneella. 

Mielenkiintoisen luennon aikana saimme esimerkkejä ja ajatusten herättelyä musiikin voimasta ja siitä kuinka elokuvantekijä voi käyttää musiikkia edullisellakin hinnalla todella vaikuttavan lopputuloksen saamikseksi. Harlan tiivisti asian esimerkillä, jota ei voi unohtaa: "musiikki ei ole vain parmesania pastan päällä".
Esimerkkinäytteitä oli liuta mutta yksi tutustumisen arvoinen (jonka muistan, sillä keskityin kuuntelemaan enkä taltioimaan luentoa) on nimeltään X=X+1 (vuodelta 2009). Jan Harlan, kuva: Tampere Film FestivalCarte Blanche: Juho Kuosmanen -näytös


Lauantai-iltana menimme katsomaan Niagaraan näytöksen, jonka elokuvat on syytä laittaa muistiin.


HOPPTORNET/ 10 METRIN HYPPYTORNI
Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck | Sweden 2016 | Documentary | 17min
Kymmenen metrin hyppytorniin ensimmäistä kertaa uskaltautuneet ihmiset joutuvat punnitsemaan, hypätäkö vai laskeutuako takaisin alas portaita pitkin. Tilanne on korostetun pulmallinen: vaistomainen pelko estää hyppäämästä, mutta yhtä vaikeaa on nöyrtyä palaamaan portaisiin. 10 metrin hyppytorni on hilpeä kuvaus ihmisistä kiperässä tilanteessa.

MUSIC FOR SIX DRUMMERS AND ONE APARTMENT/ KONSERTTO YHDELLE ASUNNOLLE JA KUUDELLE RUMMUTTAJALLE

Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson | Sweden 2001 | Fiction | 10 min

Kuusi rummuttajaa osallistuvat hyvin suunniteltuun musiikilliseen hyökkäykseen lähiössä. Kun vanhempi pariskunta lähtee asunnostaan, rummuttajat ottavat vallan. Jokapäiväisillä käyttöesineillä he antavat neliosaisen konsertin: Keittiö, makuuhuone, kylpyhuone ja olohuone.


THE CENTRIFUGE BRAIN PROJECT/ AIVOLINKOPROJEKTI

Till Nowak | Germany 2011 | Fiction | 10 min

Tutkijaryhmä suorittaa sarjan omituisia kokeita huvipuistolaitteilla selvittääkseen vempainten vaikutusta aivoihin.still photo
Le Ballon Rouge

LE BALLON ROUGE/ THE RED BALLOON/ PUNAINEN ILMAPALLO
Albert Lamorisse | France 1956 | Fiction | 38 min
Punainen ilmapallo oli aikoinaan valtava memestys eri puolilla maailmaa. Se on runollinen ja väreiltään loistava lastenelokuvan klassikko pikku pojasta ja tämän ystävästä – ilmapallosta. Lamorisse on onnistunut erinomaisesti kuvaamaan lapsen päiväunelmia. Punainen ilmallo on lapsen mielikuvitukseen voimakkaasti vetoava ja lopussa järisyttäväkin lyhytelokuva.


Kiitos kaikille tapaamilleni ihmisille mielenkiintoisista keskusteluista ja onnea voittaneille elokuville!

Kiitos Filkkarit, ensi vuoteen! 

Rakkaudella,
Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida anonyyminä, nimimerkillä tai rekisteröitymällä lukijaksi/Googlen tililläsi.
Ilahdun kovasti kommentistasi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...